Wat is Mode?

Wanneer er aan mode wordt gedacht, springt vaak als eerste de nieuwste collectie uit de winkelstraat naar voren. Mode-artikelen zijn echter vaak veel meer dan dat: dit artikel vertelt je alles over mode: van vroeger tot nu.

Wat is mode?

Mode kan vele vormen aannemen: niet alleen kleding, maar ook de inrichting van een huis, een tuin of een café kan voldoen aan de laatste mode-trends. Kortgezegd is mode alles wat gedurende een bepaalde periode hip of aantrekkelijk wordt gevonden. Vaak verandert de mode per seizoen, en ook plaats en/of tijd heeft invloed op mode.

Van toen tot nu

Al sinds de oudheid bestaat er zoiets als mode: in vroeger tijden kon men aan de kleding en accesoires van mensen aflezen tot welke stand ze behoorden. Vaak wordt wel gezegd dat dit op klasse gebaseerde stelsel ten einde kwam na de Franse Revolutie: vanaf dit moment begon de pracht en praal van de hogere klassen te verdwijnen, en werd het lastiger om iemands klasse af te lezen door middel van kleding alleen.

De Moderne Mode

In de periode tot aan de Industriele Revolutie was de mode voor een groot deel nog functioneel: vanaf dit moment onstonden er, gelijk met de opkomende massa-productie, hele bedrijfstakken welke massaal kleding produceerden voor zowel rijk als arm. De komst van de naaimachine en nieuwe weeftechnieken zorgden ervoor dat kleding snel en gemakkelijk kon worden geproduceerd. Vandaag de dag is het onderscheid tussen rijk en arm in de modewereld nog altijd zichtbaar, echter hebben jonge mensen tegenwoordig de plaats ingenomen van de rijke mensen. Door onder anderen de globlisering en het hiermee gepaard gaande massale bereik van onder meer televisiereclames en het internet, is met één druk op de knop te zien wat er aan de andere kant van de wereld trendy is. De opmars van modebloggers en het adverteren van modehuizen op social media draagt hier tevens aan bij.

Mode in alle soorten en maten

Nu mode voor iedereen bereikbaar is via radio,  internet en televisie, is het tevens mogelijk om vooruit te kijken voor wat betreft toekomstige mode. Alhoewel mode nog altijd vrij plaatsgebonden is (in sommige plekken op de wereld is het immers nooit zomer of lente), blijft de seizoensgebonden mode een grote invloed hebben op de consument. Hiernaast is tegenwoordig ook de duurzaamheidstrend van grote invloed op mode: vintage kleding en hergebruikte materialen hebben een steeds grotere invloed op het aankoopgedrag van de consument: denk bijvoorbeeld aan vegan schoenen of vintage kledingstukken. De opinie van anderen is mede door de opkomst van het internet steeds belangrijker geworden in de modewereld, en niet alleen om het uiterlijk van bepaalde items! Websites zoals RankABrand geven je bijvoorbeeld een eerlijk inkijkje in de mate van duurzaamheid van jouw favoriete merk. Kortom, mode is tegenwoordig veel meer dan slechts een mooi kledingstuk!

Tot slot

Enthousiast geworden over mode-artikelen door het lezen van dit artikel? Houd 25fashion.nl dan in de gaten voor de laatste trends, de nieuwste weetjes en de meest recente mode-artikelen van dit moment!

Afbeelding met dank aan: Flickr