Modeshows

In de wereld van mode is de modeshow één van de meest belangrijke evenementen: tijdens deze events worden de nieuwste modetrends en fashion-nieuwtjes getoond aan het grote publiek, waarna andere ontwerpers (onder andere deze welke kleding maken voor de gewone mens) er mee aan de slag gaan. Dit artikel vertelt je alles over modeshows.

Geschiedenis

Tegenwoordig draait de modeshow vooral om de grote merken welke de nieuwste collectie voor het nieuwe seizoen (vaak meer dan een half jaar verder in de toekomst) showen aan het grote publiek. De geschiedenis van de eerste modeshows brengt ons terug naar het 19e eeuwse Parijs, waar de eerste ´modeparades´ plaatsvonden in salons. In het begin van de twintigste eeuw vonden de eerste modeshows plaats in Amerika: dit waren voornamelijk shows van grote warenhuizen welke de nieuwste collectie etaleerden. In Nederland begonnen de eerste modeshows zo rond na de Tweede Wereldoorlog: in 1947 vond in Amsterdam de eerste Modeweek plaats. Rond deze tijd waren ook de eerste modeshows in Parijs en Milaan in opkomst: de entree bedroeg in het jaar 1950 zo rond de 1000 gulden!

De Hedendaagse Catwalk

Waar de eerste modeshows vooral draaiden om het vertoon van goede smaak, en vooral georganiseerd werden door de grote warenhuizen, draait de hedendaagse show vooral show, spektakel, licht, decor en choreografie. De esthethiek is tegenwoordig een belangrijk punt in menig modeshow: het aanzien en de publiciteit is een zeer belangrijk aspect van het hele gebeuren, naast de modeshow zelf. Voor de gewone mens is de gemiddelde catwalk-creatie vaak niet te betalen, maar de bron van inspiratie waartoe het dient voor vele andere ontwerpers is des te meer van belang. Menig fashion week in Londen, Milaan, Parijs en New York dient ter inspiratie voor de mode van het volgend seizoen, en blijft dan ook belangrijk voor de mate van vorming van het straatbeeld. Trends van de catwalk worden vaak bestempeld als ´edgy´ en ´exclusief´, en zijn lang niet altijd geschikt om op straat te dragen.

De Invloed op Mode

Tegenwoordig heeft de modeshow naast een show-factor ook nog steeds een grote invloed op de mode welke je in het straatbeeld ziet: hoewel de kleding zoals gedragen tijdens shows meestal niet erg functioneel is voor dagelijks gebruik, ontlenen de ontwerpers van ´mainstream´ winkels als H en M en Zara vele aspecten van de catwalk voor hun eigen ontwerpen.  Bekende ontwerpers zoals Viktor & Rolf en Karl Lagerfeld maken zelfs aangepaste collecties voor voorgenoemde winkels, welke in de regel binnen enkele minuten uitverkocht zijn!

Tot Slot

Enthousiast geworden over de wereld van mode en modeshows door het lezen van dit artikel? Houd dan 25fashion.nl in de gaten voor de nieuwste weetjes, laatste trends en nieuwste modevragen!