Duurzame Mode

Wanneer er gedacht wordt aan mode, doemt meestal de associatie op van kleding uit de etalages en andere trends van het seizoen. Waar echter minder vaak aandacht aan wordt besteed, is de manier waarop een kledingstuk wordt geproduceerd. Dit artikel vertelt je alles over duurzame mode, en geeft je tevens handige tips voor het fabriceren of hergebruiken van je eigen fashion-artikel, om zo jouw invloed op het milieu voor wat betreft mode zo positief mogelijk te houden!

Grondstoffen en Materialen

Kleding kan worden gemaakt uit allerlei materialen, waarvan de natuurlijke en kunstmatige grondstoffen meestal de basis vormen. Van oudsher vormen de natuurlijke grondstoffen, zoals wol en katoen, een stevige basis voor menig kledingstuk. Kunstmatige grondstoffen, zoals polyester, worden kunstmatig vervaardigd en kunnen hierdoor bepaalde eigenschappen, zoals het lang mooi blijven, mee krijgen. Hoewel deze kunstmatig gemaakte grondstoffen niet altijd goed voor het mileu, is aan de andere kant voor het gebruik van wol vaak een lange productieketen nodig: dit heeft op zijn manier ook weer zijn weerslag op de duurzaamheid.

Vervaardiging en Bewerking

Hoewel het gebruik van bijvoorbeeld katoen erg natuurlijk klinkt, heeft het materiaal een lange behandelingswijze nodig alvorens het geschikt is voor de fabricatie van een kledingstuk wat lang mooi zal blijven. Chemische bewerking van natuurljke producten weegt soms qua ecologische afwegingen niet op tegenover het recyclen van kunstmatig materiaal.

Plaats en Productie

Naast het materiaal, is ook de productiewijze zelf van invloed op de duurzaamheid van kleding. Een katoenplantage in bijvoorbeeld India maakt niet zelden gebruik van kinderarbeid, en de hiervoor benodigde bestrijdingsmiddelen voldoen in deze verre landen lang niet altijd aan onze Europese standaarden. Ook de veiligheid van dieren en het gebruik van water neemt hierbij vaak schokkende vormen aan. Door je bewust te zijn van de herkomst van je kleding, kun je vaak al een kleine bijdrage leveren aan betere omstandigheden elders in de wereld. Kijk in plaats van naar de massa-geproduceerde kleding bijvoorbeeld eens naar Fair Trade geproduceerde kleding, of ga voor een volledige biologische variant! Gemiddeld heeft een kledingstuk wat je op dit moment aan hebt hebt zo´n 1900 kilometer afgelegd: door producten te dragen welke lokaal zijn geproduceerd en een korte productielijn hebben, draag je bij aan een groene aarde.

Nieuw en Gebruikt

Op zoek naar een origineel kledingstuk welke je ook nog eens als duurzaam kunt bestempelen? Kijk dan eens naar tweedehands mode of artikelen van gerecycled materiaal. Raadpleeg bijvoorbeeld de app van Mileucentraal voor de waarheid achter kledinglabels. Het hergebruiken van materiaal van oude kledingstukken is in de meeste gevallen zelfs duurzamer dan het opnieuw in productie nemen van een natuurlijk product.  Verder kun je bij veel grote ketens zoals H & M tegenwoordig je eigen oude kleding inleveren om deze te laten recyclen! Zo draag je met kleine stapjes bij aan de duurzaamheid van de mode-branche! Bekijk ook eens de volgende duurzaamheidsvergelijker.

Afbeelding met dank aan: Flickr